BTW teruggave zonnepanelen

BTW en zonnepanelen

Inleiding

 

Particulieren die regelmatig en tegen vergoeding stroom leveren aan hun energiebedrijf zijn btw-ondernemer. Het voordeel is dat de btw op de aanschaf van de zonnepanelen dan aftrekbaar is. Hiermee ontvangt u de in rekening gebrachte BTW op de aanschaf en plaatsing van de zonnepanelen terug via de belastingdienst. Dit geldt overigens alleen voor zonnepanelen die zijn aangeschaft en geplaatst na 20 juni 2013.

Btw-ondernemer

Volgens de Belastingdienst is een particulier btw-ondernemer indien met de zonnepanelen regelmatig en tegen vergoeding stroom wordt geleverd aan bijvoorbeeld de energieleverancier.

Een particulier hoeft zich niet te registreren als btw-ondernemer. Alleen indien hij wel kiest voor btw-ondernemerschap kan hij een teruggaafverzoek indienen voor de voorbelasting. Daarvoor dient de particulier zich dus wel te registreren en krijgt hij vervolgens periodiek aangiftebiljetten uitgereikt.

Btw terugvragen

Of particulieren de btw op de aanschaf en installatie van zonnepanelen kunnen terugvragen, hangt volgens de Belastingdienst af van de vraag of de zonnepanelen in rekening zijn gebracht na 20 juni 2013 of daarvoor. Particulieren die op of na 20 juni 2013 zonnepanelen hebben laten aanbrengen, hebben recht op aftrek van btw indien het teruggaafverzoek uiterlijk binnen vijf jaar na het jaar van aanschaf is ingediend.

Verplichtingen in het jaar van aanschaf

Btw-ondernemerschap heeft als voordeel dat de btw op de aanschaf en installatie van de zonnepanelen aftrekbaar is. Daar staat echter tegenover dat over het leveren van energie btw verschuldigd is. Bovendien gelden een aantal administratieve verplichtingen. Voor verdere informatie kunt u met ons contact opnemen op telefoonnummer 0570-530315

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar het overzicht